hits

Hjemmelaget lapskaus

En god gammeldags lapskaus er ofte et undervurdert måltid. Det er både godt og sunt, og man kan bruke rester av grønnsaker man har liggende i kjøleskapet. Denne versjonen inneholder kun grønnsaker - fordi jeg oppriktig synes det er best. Vil du ha noe mer protein i kan du enten kjøpe en kjøtterstatning, det finnes i de fleste dagligvarebutikker. Det er også et alternativ å tilsette bønner, linser, erter - eller kanskje sopp. 

Dette trenger du:
1 ss smør
1 middels/stor løk
1 purreløk med bladene 
2 ss tørket eller frisk persille
1 ss løkpulver
2 ss hvetemel
10 dl vann
2 terninger grønnsaksbuljong
300 gram potet
250 gram sellerirot 
200 gram gulrot 

Noen dråper sukkerkulør

Slik gjør du:
Skjær opp og forbered grønnsaker. Smelt smøret i en passelig kasserolle, fres løk og purreløk på medium varme. Bland inn løkpulver og persille og og la blandingen kose seg videre i noen minutter for å bringe fram mest mulig smak. Strø over 2 ss mel og bland det godt med resten. Tilsett vannet og buljongen og bland alt godt. La det koke opp på medium varme imens du rører av og til, bare så det ikke brenner seg. Når det bobler godt tilsetter du grønnsakene og skrur ned til lav/medium varme. Nå skal lapskausen kose seg under lokk i 50 min - det skal så vidt putre litt. La lapskausen stå de siste 20 minuttene og putre uten lokk. Før servering kan du dryppe sukkerkulør i lapskausen til du oppnår ønsket farge - tilsett litt og litt og rør godt inn før du tilsetter mer.


Meld deg gjerne inn i facebookgruppen Vegansk Inspirasjon HER

Denne oppskriften er en del av prosjektet mitt "råe-varer", cheezy navn - jeg vet, men det må til. Du kan lese mer om prosjektet HER. For å finne de andre oppskriftene i prosjektet kan du gå på forsiden av blogg.no og søke etter hashtaggen #råevarer eller kun klikke på hashtaggen, og for å finne kun de fra purreløkuka kan du søke på #råevarerpurreløk

#vegansk #lapskaus #miljøvennlig #purreløk #råevarer #råevarerpurreløk #kortreist 

Purreløk- og gulrotstuing

Purreløk- og gulrotstuing er det perfekte tilbehøret til en ekstra god hverdagsmiddag, spesielt til klassisk norsk husmannskost. Den er like populær blant voksne som hos barn. Det blir alltid oppspist og jeg tror ikke det er mulig å bli lei. Det er bare SÅ godt, faktisk - selv om det kanskje ikke ser like lekkert ut som det smaker. 

Du trenger (4 porsjoner): 
3 gulrøtter (250-300 gram)
1 purreløk (100-150 gram)
1 ss vegansk smør (lag gjerne selv HER)
2 ss mel
4 dl usøtet soyamelk
1/2 ss sukker
1/2 ts salt 


Slik gjør du:
Skrell og skjær opp gulrot og purreløk i biter på ca 1x1 cm (vanskelig oppgave, men det er ikke så nøye, bare ikke bitene er for små). Kok opp vann med litt salt i, og ha gulrøttene nedi. Kok gulrøttene i 7-8 min og tilsett så purreløken. Kok i 2-3 minutter til. Sil av vannet og sett grønnsakene til sides.

 Smelt smøret på medium varme. Tilsett melet og visp til en helt jevn masse. Spe med litt og litt plantemelk imens sausen koker opp. Her er det lov å skru opp varmen littegrann, men pass på så det ikke brenner seg i bunnen. Når du har brukt all melka og sausen er kokt opp tilsetter du sukker og salt. La sausen småkoke i 10 min. Dette er viktig for å få vekk melsmaken og for at den skal tykne skikkelig godt. Rør av og til. Vend grønnsakene inn i sausen og server. Meld deg gjerne inn i facebookgruppen Vegansk Inspirasjon HER ♥

Denne oppskriften er en del av prosjektet mitt "råe-varer", cheezy navn - jeg vet, men det må til. Du kan lese mer om prosjektet HER. For å finne de andre oppskriftene i prosjektet kan du gå på forsiden av blogg.no og søke etter hashtaggen #råevarer eller kun klikke på hashtaggen, og for å finne kun de fra purreløkuka kan du søke på #råevarerpurreløk

#purreløk #stuing #vegansk #barnevennlig #gulrot #råevarer #råevarerpurreløk

Purreløksuppe

Denne uken starter jeg det nye prosjektet mitt, nemlig én matvare i fokus - i en hel uke. På denne måten kan vi få en grunnlegende erfaring med å tilberede grønnsakene - og bruksområder, slik at man etter hvert kan finne sin egen inspirasjon til å skape deilige måltider med nye kombinasjoner. Jeg kommer til å prøve å ha fokus på mest sesongbaserte varer, og helst hovedsaklig norske. 

Den første matvaren jeg skal ta for meg er purreløk. Purreløk er noe av det jeg elsker å finne i kjøleskap, det er så anvendelig - og utrolig godt! Den første oppskriften er en enkel purreløksuppe. Jeg håper den faller i smak ♥Du trenger:
1 løk
1 fedd hvitløk
2 purreløk (300 gram) - Husk å bruk bladene også, bare skyll vekk jord
1 søtpotet (300-400 gram)
400 gram potet
1 liter vann 
2 terninger grønnsaksbuljong
Saften av 1/2-1 appelsin
Litt salt
Litt pepper (helst nykvernet)


Slik gjør du:
Skjær opp løk, hvitløk og purreløk. Varm opp litt olje på medium varme/høy i en ganske stor kasserolle og fres alt en god stund - gjerne 15 min. I mellomtiden kan du skrelle og skjære opp søtpotet og potet (poteten kan gjerne beholde skallet). Press saften av appelsinen nedi kasserollen og tilsett vannet og buljong. La suppa koke under lokk, på svak varme, i minst 15-20 min, men helst opp imot en time. Jo lengre du lar den stå og småputre, jo bedre kommer smakene fram. Mos til slutt alt med en stavmikser og server. Tilsett litt salt og nykvernet pepper om du vil, jeg bruker sjelden ekstra salt i maten på grunn av små (og store) munner som ikke har godt av for mye salt, men smaksmessig er det godt med en liten klype salt.Bli gjerne medlem av facebookgruppa Vegansk Inspirasjon HER ♥

For å finne de andre oppskriftene i prosjektet kan du gå på forsiden av blogg.no og søke etter hashtaggen #råevarer eller kun klikke på hashtaggen, og for å finne kun de fra purreløkuka kan du søke på #råevarerpurreløk.

#vegansk #purreløk #veganskinspirasjon #søtpotet #suppe #råevarer #råevarerpurreløk

Mac&cheEASY

Den perfekte retten for late netflix kvelder, nok til 1-2 personer, alt etter om du er like storspist som meg. Mer trenger jeg ikke å si om denne oppskriften. Håper det smaker!

Du trenger:
2,5dl makaroni (jeg brukte snarkokt for å gjøre det enklest mulig)
1ss vegansk smør (lag gjerne selv HER)
1ss hvetemel
1 boks oatly havrefløte (2,5dl)
1/2 terning grønnsaksbuljong
3ss næringsgjær 
1/2ts dijonsennep
1ss paprikakrydder
1ts maizenna 


Slik gjør du:
Sett på vann til makaroni og kok den etter anvisning på pakken. I mellomtiden kan du lage sausen: smelt smøret på medium varme. Tilsett melet og rør til det er en jevn masse. Spe med litt og litt havrefløte og rør hele tiden, tilsett buljong i løpet av denne prosessen, den løser seg gradvis opp. Tilsett næringsgjær, sennep, paprikakrydder - og til slutt maizenna, gjerne siktet og løst opp i pittelitt kaldevann hvis du gidder. Da slipper du eventuelle klumper - jeg derimot sikter den rett nedi sausen, og har ikke hatt problemer med det. Kok i et minutt eller to til, nå skal den ha tyknet fint. Hell sausen over makaronien, bland, og spis. Ta evt litt nykvernet pepper på toppen, det liker jeg.

-Jeg bruker næringsgjær fra iherb, klikk HER. Hvis du bruker denne linken sparer du 5% på hele kjøpet, og du støtter meg med 5% av kjøpesummen♥


Meld deg gjerne inn i facebookgruppen "Vegansk Inspirasjon" HER♥ 

#vegansk #makaroni #ost #mac&cheese 

Linsegrateng

Dette er den perfekte kosemiddagen. Her får man det beste fra begge verdener; skikkelig grisete makaroni med hvitsaus og mais - og utrolig sunne og næringsrike linser, og grønnsaker. Jeg tror aldri mine barn har spist så mye til middag før.

Du trenger (nok til en stor ildfastform):
-2,5 dl tørre grønne linser (200 gram)
-1 pose fryst blomkålblanding eller lignende (500 gram)
-1 boks mais
-2,5 dl makaroni (150 gram) / bytt gjerne til f.eks bønnepasta for en sunnere versjon
-Ost til topping
Saus:
-3 ss vegansk smør (du kan lage selv HER hvis du vil)
-3 ss hvetemel
-7,5 dl plantemelk
-2ss røkt paprikapulver
-2ss løkpulver
-Litt næringsgjær (kan evt sløyfes eller strøs på toppen ved servering)
-1/2 ts salt
-Bittelitt pepper


Slik gjør du:
Skru stekovnen på 225 grader. Kok linsene i 20-30 min til de er møre. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Lag sausen (egen oppskrift nedenfor). Finn en ildfastform og ha de kokte linsene, brokkoliblanding, mais og kokt makaroni nedi. Tøm sausen over. Bland alt godt sammen og ha ost på toppen. Stek midterst i stekovnen i ca 30 min.

Smakfull hvitsaus:
Smelt smør på lav varme, tilsett mel og rør til det er en masse uten klumper. Tilsett litt og litt av melken imens du rører til det har kokt opp. Skru ned varmen og la det koke i et par minutter, minst. Tilsett krydrene og evt næringsgjær. 


-Bli gjerne medlem av facebookgruppen Vegansk Inspirasjon HER ♥

#mat #vegansk #hverdagsmat

Garantert vellykkede bananlapper

Jeg kan umulig være den eneste frustrerte mammaen som har stått på kjøkkenet opptil flere ganger og lurt på hvorfor de forbaska bananlappene ikke blir noe annet enn en klump med søl, og ikke noen saftige pannekaker, slik det skulle bli i følge oppskriften. Vel, jeg har endelig gjort det såpass mange ganger at jeg har blitt en mester. Mester'n på banalapper som ser ut som bananlapper - det er meg! 

Disse lappene slår alltid an hos mine kresne barn, og det sier en del. 

Disse bananlappene er utrolig lettvinte, og egner seg til frysing. Dobbel gjerne oppskriften og frys ned. NB! Det er ikke anbefalt å overdrive inntaket av linfrø, blant annet fordi det virker avførende. Bruk sunn fornuft. Bananlapper av og til er ikke farlig♥​

Du trenger:
3 bananer
3 dl økologisk havremelk (evt soyamelk hvis de skal være glutenfrie)
2,5 dl havregryn 
2 ss linfrø
3 ss chiafrø

Framgangsmåte:
Ha alle ingrediensene i en blender, og blend i et par minutter. Evt kan du bruke stavmikser, det fungerer også helt greit. La røra stå i minst 10 min (helst 30 og gjerne over natta) imens du varmer opp en non-stick stekepanne (gjerne med litt olje) til medium varme. Ikke bli fristet til å skru opp varmen for å få stekepanna fort varm, ta tiden til hjelp. Røra har uansett bare godt av å få stå en stund før bruk. Stek små lapper under lokk til de ser litt "tørre" ut på toppen, så snu de forsiktig. Lappene skal være sånn passelig gyllen på begge sidene. 

-Ikke snu de for tidlig, da kommer de til å gå i oppløsning. Motstå fristelsen. VÆR TÅLMODIG
-Ikke bruk for høy varme, jeg kan ikke få sagt dette nok. Det er omtrent alltid det folk gjør feil, enten for varm, eller for kald panne. Bruk god til på å varme opp stekepanna, så går det som en drøm.
-Ikkev dropp å bruk lokk 
Meld deg gjerne inn i facebookgruppen Vegansk Inspirasjon HER ♥

#bananlapper #vegansk #babymat #sunt #barnemat #bananpannekaker

Les mer i arkivet » Mai 2018 » April 2018 » Februar 2018


Hvis du er interessert i vegansk mat og vil bli inspirert, så er dette bloggen for deg! Følg gjerne min inspirasjonssnap veggisrr for daglig inspirasjon.